GASTRONOMIE / Recepty

Omáčka Puttanesca – italská klasika
Špagety alla puttanesca – italský těstovinový pokrm s rajčaty, černými olivami, kapary, ančovičkami a bazalkou. 
Autor / zdroj foto: Envato Elements

Omáčka puttanesca je oblíbeným pokrmem italské kuchyně, známým pro svou výraznou chuť a jednoduchou přípravu. Její původ je opředen různými legendami, ale jedno je jisté – je to rychlé a chutné jídlo, které si zamilujete.?

Ingredience (na 4 porce)

400 g kvalitních špaget
2 lžíce olivového oleje
parmazán nebo pecorino na posypání
6–8 filetů ančoviček (naložených v oleji)
5–6 stroužků česneku (najemno nasekaných)
1–2 lžičky chilli vloček (dle chuti)
2 hrsti černých oliv bez pecky, nakrájených
2 lžíce kapar (opláchnutých ve vodě)
800 g krájených loupaných rajčat
hladkolistá petržel
2 lžičky směsi koření Italské bylinky
sůl

čerstvě mletý pepř

Postup přípravy 

Na pánvi se rozehřeje olivový olej a na něm se nechají rozvonět ančovičky. Ty se při jemném zahřívání rozpadnou a vytvoří spolu s olejem chutný základ. K ančovičkám přidáme nasekaný česnek a chilli vločky, které omáčce dodají správný říz. Necháme je krátce zarestovat, aby česnek lehce zezlátnul, ale neztmavnul.

Následně přidáme nakrájené olivy a propláchnuté kapary, které v kombinaci s česnekem a ančovičkami tvoří srdce této omáčky. Vše krátce promícháme, aby se chutě spojily, a poté přidáme rajčata. Směs přivedeme k mírnému varu a necháme ji probublávat alespoň 20 minut, dokud nezhoustne a chutě se krásně propojí.

Zhruba v polovině vaření přidáme lžičky směsi Italské bylinky – tato vyvážená kombinace cibule, bazalky, sladké papriky, tymiánu, majoránky, česneku, natě petržele, oregana, saturejky a estragonu krásně zvýrazní italský charakter celého jídla. Omáčku občas promícháme a dochutíme solí a pepřem podle potřeby.

Mezitím si uvaříme špagety ve vroucí osolené vodě, ideálně al dente – tedy na skus. Po slití těstovin si můžeme ponechat trochu vody z vaření, kterou později využijeme k zředění omáčky, pokud by byla příliš hustá.

Jakmile je omáčka hotová, přidáme do ní špagety a vše důkladně promícháme. Pokud je potřeba, přidáme trochu vody z těstovin, aby se omáčka krásně spojila s těstovinami. Na závěr posypeme pokrm nasekanou čerstvou petrželí a parmazánem nebo pecorinem.

Autor / zdroj: Maminčino koření

Partneři

Aguglia
Aktivní dítě
Maminčino koření
IP Polná
WWW design
trendhim.cz
Vitakraft
Koyo Bearings Česká republika s.r.o.